Den okopanin

Ve čtvrtek 3. prosince uspořádali pracovníci Katedry speciální produkce rostlinné na Zemědělské fakultě JU Den okopanin.

Účastníci si vyslechli přednášky doc. Diviše o významu brambor ve výživě člověka a o cukrové řepě, jako surovině nejen pro výrobu cukru. Doc. Bárta seznámil přítomné i s dalšími - minoritními okopaninami. Vzorky několika odrůd si mohli  přítomní prohlédnout a doslova osahat na připravené výstavce. Velmi zajímavá byla přednáška o výrobě bramborového škrobu a využití bílkovin, které obsahuje odpadní voda vzniklá při jeho výrobě. Zpestřením přednášky byla praktická demonstrace přípravy šlehaného sněhu z "bramborové bílkoviny". Na závěr si všichni účastníci pochutnali na  pokrmech z uváděných okopanin, které pro ně připravili pracovníci katedry.